Pave Maijanen raikaa Korvenkylässä
Mielipide: Tasapuolisuutta palveluiden käyttämiseen
Mielipide: Äänestäjät, herätys!
Mielipide: Vanhuspalveluja ei ole ilman hoitajia
Mielipide: Suomen Nato-jäsenyys rajoittaa ulkopoliittisen liikkumavaran
Kymenlaakson hyvinvointialueen viime vuoden tulos ennakoitua parempi – samalla kumulatiivinen alijäämä kasvoi
Kuusankoskelainen laulajatar julkaisee uuden tuplasinglen
Kouvolan seurakunnat sammuttavat taas valojaan
Mielipide: Kouvola ei ole luotettava kumppani – Kotkan on katsottava muualle
Kotkassa nyt täysi määrä sähköbusseja
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
-Pääosin liikenteessä käyttäydytään hyvin. Homma toimii, kun noudatetaan liikennesääntöjä ja pidetään järki päässä, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen liikenneyksikön ryhmänjohtaja, ylikonstaapeli Mika Sistonen sanoo.
Kuva: Ulla-Maija Sievinen
Valtatie 15 on poliisin suurin huolenaihe
Kännykkää liikenteessä käyttävät saattavat itsensä ja muut vaaraan.
Ulla-Maija Sievinen
Kun Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen liikenneyksikön ryhmänjohtaja, ylikonstaapeli Mika Sistoselta kysyy, mikä on Kymenlaakson liikenteessä se pahin vaaran paikka, hän vastaa turhia empimättä:
– Valtatie 15 on suurin huolenaiheemme, sillä tien liikennemääriin nähden tie on kunnostuksen tarpeessa. On hyvä, että parannuksia on kuitenkin tulossa.
Jokainen Kotkan ja Kouvolan väliä autolla kulkeva tietää tämän tien käytön ongelmat. Pahimmassa tapauksessa kuljettaja hermostuu jonossa ajamiseen ja lähtee ohittamaan, vaikka kunnon ohituspaikkoja on harvassa.
– Valtatie 15 olisi vaatinut kunnostusta jo aikaa sitten. Kannattaa muistaa, että turha ohitteleminen aiheuttaa vain vaaratilanteita, aikaa sillä ei juuri voita, Sistonen sanoo.
Tien pahimpia paikkoja ovat Sistosen mukaan vilkkaat risteysalueet, esimerkiksi Myllykosken risteys Rautakorvessa.
Erityisesti aamut ja iltapäivät ovat Sistosen mukaan valtatiellä ruuhkaisia. Raskasta liikennettä tulee etelää kohti satamaan ja teollisuuteen. Ambulansseja ja muita hälytysajoneuvoja on paljon, ja talvella on tiellä jäätä ja vettä.
– Nopeusrahoitukset ovat 80–100 kilometriä tunnissa, ja jos jotakin käy, jäljet ovat sen mukaiset.
Moni autoilija on tällä tiellä huomannut peilistä takaa lähestyvän ambulanssin. Silloin on hyvä laittaa hätävilkku päälle, jotta takana tuleva tietää, että se on havaittu. Sitten antaa tilaa tai väistää takaa tulevaa hälytysajoneuvoa turvallisesti.
– Kännykän käyttö liikenteessä on iso ongelma ja vaaratekijä. Tieliikennelaissa todetaan, että matkapuhelimen käyttö ajon aikana pitämällä sitä kädessä on kiellettyä. Kaikista vaarallisinta on, kun kuljettaja ajon aikana jopa tekstailee. Sitäkin näkee liikenteessä valitettavan paljon. Molemmista teoista seuraa liikennevirhemaksu ja vaaratilanteessa sakko.
– Vaaratilanteita aiheuttavat itselleen ja muille ovat myös jalankulkijat ja polkupyöräilijät, jotka kulkevat liikenteessä luurit korvilla. He eivät kuule muuta lähestyvää liikennettä, eivät välttämättä edes hälytysajoneuvoja.
Kuskin kännykän räpläys on vaaraksi liikenteelle.
Kuva: Teija Piipari
Mika Sistonen muistuttaa, että jalkakäytävät ovat vain jalankulkijoita ja alle 12-vuotiaita pyöräilijöitä varten. Hekään eivät saa haitata muita kulkijoita. Tätä vanhemmat polkijat eivät saa kulkea jalkakäytävillä.
– Haluan muistuttaa myös polkupyörien valoista, jotka tulee olla käytössä pimeänä aikana edessä ja takana. Edessä voi käyttää vaikkapa otsalamppua. Kyse on ennen kaikkea pyöräilijän omasta näkyvyydestä.
Pian tulossa oleva kevät tuo moottoripyörät ja mopot liikenteeseen. Jotta vakavista tilanteista vältytään, tulee muistaa tärkeät perusasiat. Liian usein saadaan lukea vakavista kolareista.
– Mopojen osalta isoin ongelma on virittäminen. Keväällä viritellään mopoja kavereiden mukana ja tehoa tulee lisää. Sitten mennään vauhdilla, vaikka mopon suurin sallittu nopeus on 45 kilometriä tunnissa. Mopoilijat ovat usein nuoria ja ajo voi olla holtitonta, eikä taajamassakaan piitata säännöistä.
Sistonen kehottaakin vanhempia seuraamaan, mitä nuoret mopoilijat talleissa ajokeilleen tekevät.
Keväällä liikenteeseen ilmestyvät moottoripyörät saattavat aiheuttaa autoilijoille yllättäviä tilanteita ja niitä saatetaan jopa säikkyä.
– Moottoripyörällä nopeus karkaa herkästi ja ongelmana on sen teho-paino -suhde, joka on aivan erilainen kuin autolla. Lyhyt kesä on edessä, ja maltti on tärkeää. Ei ole sekään kiva, jos menettää korttinsa kevään korvalla, ylikonstaapeli Mika Sistonen sanoo.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.