Pave Maijanen raikaa Korvenkylässä
Mielipide: Tasapuolisuutta palveluiden käyttämiseen
Mielipide: Äänestäjät, herätys!
Mielipide: Vanhuspalveluja ei ole ilman hoitajia
Mielipide: Suomen Nato-jäsenyys rajoittaa ulkopoliittisen liikkumavaran
Kymenlaakson hyvinvointialueen viime vuoden tulos ennakoitua parempi – samalla kumulatiivinen alijäämä kasvoi
Kuusankoskelainen laulajatar julkaisee uuden tuplasinglen
Kouvolan seurakunnat sammuttavat taas valojaan
Mielipide: Kouvola ei ole luotettava kumppani – Kotkan on katsottava muualle
Kotkassa nyt täysi määrä sähköbusseja
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Radioharrastaja Juha Matilainen on yksi kyläradiohankkeeseen osallistuva aktiivi. Kuvassa liikkuva tukiasema RHA68.
Kuvat: Teija Piipari
Kun kriisi iskee, on hyvä olla kyläradio
Kyläradio on keino varmistaa tiedonkulku.
Teija Piipari
Yhteiskunnan toimivuus perustuu sujuvaan tiedon välittymiseen ja saamiseen. Lisäksi yksilötasolla olemme tottuneet siihen, että tieto ja viestit kulkevat sujuvasti ja nopeasti.
Mutta entä jos puhelut ja WhatsApp-viestit eivät kuljekaan, kännyköiden tukiasemat ovat pimeänä eivätkä nettiyhteydet toimi? Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi pitkäkestoisen sähkökatkon tai ilkeämielisen hybridivaikuttamisen seurauksena.
Kun muut viestiverkot ovat kaatuneet, Etelä-Kymenlaakson reserviläisten Valmiushanke 2025 pystyy kalustollaan viestiliikenteeseen häiriö- ja poikkeusoloissa perustamalla häiriötilannekeskuksia ja viestiasemia eri puolille maakuntaa. Kylien viestiasemista jalkautetaan informaatio metsästäjien VHF-radioilla kylän asukkaille.
Valmius 2025 on varautumishanke, joka kehittää reserviläisten valmiutta tukea viranomaisia erilaisissa yhteiskunnan poikkeusoloissa. Etelä-Kymenlaaksossa hanke tekee yhteistyötä Kymenlaakson Kylät ry:n kanssa kyläradiotoiminnan osalta. Vastaavia kyläradiohankkeita on joko suunnitteilla tai jo käynnissä useilla alueilla ympäri maata. Pohjoiseen Kymenlaaksoon se laajenee vielä tämän vuoden aikana.
Kyläradio on kansalaisten käyttöön tarkoitettu helppokäyttöinen varaviestiverkko, jonka kautta voidaan viestiä viranomaisilta kylille ja toisinpäin, sekä kyläläisten kesken, selvittää Kymenlaakson Kylät ry:n toiminnanjohtaja Elina Seppänen.
– Kyläradiota osaa käyttää käytännössä kuka tahansa, jolla on käytössään metsästäjien yleisesti käyttämä radiopuhelin.
Kyläradio on osa Suomen Kylien viime lokakuussa käynnistynyttä kaksivuotista Kylävara-hanketta, jolla vahvistetaan kylien varautumista, kriisinkestävyyttä sekä valtakunnallisen kyläturvallisuustyön perustaa. Hankkeen taustalla on ajankohtaiset kysymykset, miten maaseudulla varaudutaan erilaisiin häiriö-, poikkeus- ja kriisitilanteisiin, ja miten näissä tilanteissa toimitaan.
Etelä-Kymenlaakson reserviläisten valmiusjoukot järjesti helmikuussa toisen kyläradioharjoituksensa, johon osallistui Kotkan, Haminan, Virolahden ja Pyhtään alueelta 14 viestiasemaa radioineen, sekä yksi liikkuva viestiajoneuvo. Mukana oli viitisenkymmentä vapaaehtoistoimijaa. Harjoituksessa testattiin alueen radioasemien kuuluvuuksia, sekä suorituskykyä kalustolla ja maantieteellisesti.
– Harjoituksen pointtina oli selvittää, missä ja miten paljon radiokalustoa ja niiden harrastajakäyttäjiä on ja miten varaviestiverkkoa käyttää. Lopputuloksena teimme hyviä havaintoja, kuten että pienillä kalustohankinnoilla pystytään vielä parantamaan kuuluvuusongelmia, Karhulan Reserviupseerikerhon puheenjohtaja Antti Heiskanen kertoo.
– Moni ei ajattele, kuinka haavoittuvia viestintäjärjestelmät ovat. Lisää vapaaehtoisia tarvitaan tähän toimintaan, jatkaa radioharrastaja ja Kymenlaakson Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun (Vapepa) aktiivi Juha Matilainen.
Kyläradioasema voi sijaita kylätalossa tai muussa kiinteistössä. Se voidaan asentaa myös yksityiskodin yhteyteen. Asema koostuu radiolaitteesta, virtalähteestä (tarvittaessa varavoimalla) ja hyvin asennetusta antennista. Kyläläisten yhteysväline asemalle on RHA68 käsipuhelin (metsästysradio).
– Tavoitteena on kaluston käyttöönotto ja linkitys luontevaksi osaksi paikallisen yhteisön omaa toimintaa erilaisissa tapahtumissa, kesäpäivillä, yhteisissä tilaisuuksissa ja esimerkiksi osana Vapepan toimintaa. Samalla luodaan osaamista ja kykyä tukea kunnan ja viranomaisten tilannekuvan ylläpitoa myös häiriötilanteissa, Elina Seppänen kertoo.
Kyläradiotoiminnan suunnittelun punainen lanka on yhteistyö radioharrastajien, Vapepa-toimijoiden, metsästäjien, reserviläisten ja kylätoimijoiden kesken.
– Tavoitteena on nyt saada organisoitua toiminta niin, ettei yksi puuhastele sitä ja toinen tätä, Heiskanen sanoo.
– Kyseessä on tärkeä asia, johon kaikki asiasta kiinnostuneet kyläläiset pääsevät mukaan, vinkkaa Seppänen.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.