Pave Maijanen raikaa Korvenkylässä
Mielipide: Tasapuolisuutta palveluiden käyttämiseen
Mielipide: Äänestäjät, herätys!
Mielipide: Vanhuspalveluja ei ole ilman hoitajia
Mielipide: Suomen Nato-jäsenyys rajoittaa ulkopoliittisen liikkumavaran
Kymenlaakson hyvinvointialueen viime vuoden tulos ennakoitua parempi – samalla kumulatiivinen alijäämä kasvoi
Kuusankoskelainen laulajatar julkaisee uuden tuplasinglen
Kouvolan seurakunnat sammuttavat taas valojaan
Mielipide: Kouvola ei ole luotettava kumppani – Kotkan on katsottava muualle
Kotkassa nyt täysi määrä sähköbusseja
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Nuoret ovat arvokkain varallisuutemme
Akateemikko Toivo Pekkanen määritteli elämänsä tarkoitukseksi sen, että ”näkee pidemmälle kuin isänsä näki”. Hyvään elämään kuuluu niin tiedollinen kuin henkinen kasvu ja tietenkin pääsy tälle kasvun poluille. Suomme nuorille ajan ja sosiaalisen tilan koulutukseen. Kun järjestämme jokaiselle koulutuksen mahdollisuuden, käytämme täysimääräisesti inhimillisen osaamisen potentiaalin.
Kansakunnalle on elintärkeää ottaa käyttöön jokaisen kyky, pyrkimykset ja tahto, sillä talous ja yhteiskunta rakentuvat ihmisten varaan. Koulutuksen, saati henkisen kasvun, ensisijainen tavoite ei kuitenkaan ole tuottaa ”työvoimaa” tai aineellista varallisuutta vaan täysivaltaisia ihmisiä, jotka hallitsevat elämäänsä. Muut hyvät seuraavat tätä tulosta.
Valtion ja kuntien tehtävä on järjestää väestön peruskoulutus. Kuitenkin suhtautumisessa sivistysjärjestelmään on tiedollista vajausta ja päätöksenteon ongelmaa. Väestön kykyä ja hyvinvointia tai koulutusta tuottavia laitoksia ei kyetä asettamaan oikeaan arvoonsa, sillä osaaminen, tiedon tuottaminen, elämän hallinta jne. ovat yleiskäsitteitä, joita ei päätöksenteossa ole tarkemmin määritelty. Niille ei ole etsitty nk ”operationaalisia vastinpareja” eli reaalisia kiinnityksiä talouteen tai yhteiskunnalliseen olemiseen.
Tämän seurauksena mm. kouluja käsitellään lähinnä tavarana. Päätöksenteossa puhutaan koulurakennusten ja opettajien palkkauksen kustannuksista, mutta koulutuksen luoma henkinen pääoma ja sen välillisesti tuottama arvo ja hyvinvointi jäävät tuntemattomiksi. Näin osaaminen ja ”pidemmälle näkeminen” eli elämän hallinta eivät todellisena pääomana saa osakseen sitä varallisuuden huolenpitoa, joka suodaan peltikatolle tai ilmanvaihdolle.
Kuntien tulee pyrkiä arvioimaan todellinen pääomansa ja laatia siitä täydellisempi tase, johon kuuluu myös nk. aineeton varallisuus. Siihen yhdistyvät inhimillinen- ja henkinen pääoma, osaaminen ja koulutusjärjestelmä, luontopääoma jne. Näin kokonaisvarallisuus tulisi entistäkin tarkemman päätöksenteon piiriin.
Laadukas lukio on arvokas sinänsä. Lisäksi se mahdollistaa niiden vanhempien asumisen ja sijoittumisen kuntaan, jotka edellyttävät lapsiensa saavan hyvän pohjan jatkokoulutukselle. Oleellinen edellytys osaavan väen pitämiseksi Kotkassa on turvata Karhulan lukion toiminta.
Sivistyslaitos voidaan hetkessä hukata, mutta sen rakentaminen entiselleen on mahdotonta. Korkeakoulutukseen johtavat lukiot ovat se opetuksen väylä, jonka useimmat nuoret valitsevat. Karhulan koulun ja Karhulan lukion taustalla on yli 100-vuotinen sivistysperinne. Tätä perinnettä voidaan ulkoisesti kuvata maakunnan parhaimpiin kuuluvilla oppimistuloksilla ja linjavalinnoilla. Se ilmenee myös kasvuympäristönä; ”koulun henkenä” johon sisältyy identiteetin ja tunteen lisäksi ”tekemisen meininki”.
Kun katsomme kukitettuja ylioppilaita, ymmärrämme elämän syviä merkityksiä.
Sakari Valtiala, Tuija Hänni ja Juhani Pekkola
Kymin Yhteiskoulun Ystävät ry:n hallitus
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.