Pave Maijanen raikaa Korvenkylässä
Mielipide: Tasapuolisuutta palveluiden käyttämiseen
Mielipide: Äänestäjät, herätys!
Mielipide: Vanhuspalveluja ei ole ilman hoitajia
Mielipide: Suomen Nato-jäsenyys rajoittaa ulkopoliittisen liikkumavaran
Kymenlaakson hyvinvointialueen viime vuoden tulos ennakoitua parempi – samalla kumulatiivinen alijäämä kasvoi
Kuusankoskelainen laulajatar julkaisee uuden tuplasinglen
Kouvolan seurakunnat sammuttavat taas valojaan
Mielipide: Kouvola ei ole luotettava kumppani – Kotkan on katsottava muualle
Kotkassa nyt täysi määrä sähköbusseja
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Teknologia osana terveydenhuollon palveluita
Digi on tullut ryminällä terveydenhuoltoon. Digipalveluissa lähdetään mielestäni siitä, että terveysongelmat ovat helposti mitattavia tai kyselylomakkeella kartoitettavia. Näin monesti onkin. Silloin etätutkimusten määrääminen ja vastausten pohjalta hoidon määrääminen onnistuu hyvin asiakasta fyysisesti kohtaamatta. On kuitenkin vaivoja, joita ei voi helposti testillä tai kyselylomakkeella määrittää. Vastaanotolla tapahtuvalla kohtaamisella on edelleen merkitystä.
Toisaalta joissakin vaivoissa, kuten mielenterveydenongelmissa läsnäolo, kohtaaminen, vuorovaikutus ovat oleellinen osa hoitoa. Nuorten kohdalla mielenterveysongelmien taustalla voi olla juuri se liiallinen teknologian käyttö. Voiko hoito olla samaa, joka on ainakin osasyynä ongelman puhkeamiseen?
Nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmista osa on niin vaikeita, että akuuttivaiheen sairaalajaksoja tulee toistuvasti, kun etä- ja avohoidon palvelut eivät ole riittäviä sairauden vaikeuden vuoksi. Etävastaanotot lisäävät ihmisten kohtaamattomuutta. Muutenkin yhteiskunnassa lisääntyy se, että ketään ei tarvitse kohdata. Kaupasta tavarat tulevat kotiin kuljetuksena, pankissa ei ole läsnäolevasti enää aikoihin tarvinnut käydä. Jos tarvitsisit hoiva- tai tuettua asumista sairauksiesi vuoksi, niitä palveluita on vain vähän tarjolla. Sinulle tarjotaan lääkkeen- ja ruuanjakoautomaattia ja etäyhteyttä. Yksinäisyyden on tutkitusti todettu lisäävän sairastavuutta.
Sote-sektorilla voidaan teknologiaa käyttää myös vastuullisesti. Automaatio ja digitaaliset ratkaisut voivat keventää henkilökunnan työkuormaa, parantaa tiedonkulkua ja lisätä palveluiden saavutettavuutta. Kokonaisvaltaiseen hoitoon pääsemisessä tekoälyllä vaikuttaisi olevan paikkansa. Mm. Pirkanmaan uudessa potilastietojärjestelmässä tekoälyapuri tekee yhteenvedon potilaskertomuksesta, mikä helpottaa lääkärin perehtymistä potilaan tilanteeseen.
Uuden edessä on tärkeää tehdä laadukasta vaikuttavuuden arviota ja käyttää teknologiaa siellä, missä se tuottaa vaikuttavia, kustannustehokkaita palveluita.
Soili Vähä-Konka (Vihr)
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.