Harrastajateatterilta Suomen kantaesitys kirjallisuuden klassikoista
Kouvolan Keskuskirkko on kiinni talvikauden
Mielipide: Väärä tieto johti kohuun Hämeenlinnassa
Kelan Kotkan palvelupisteen aukioloaika muuttuu
Kotkan uudistaa nuorisotilojensa ja leirialueidensa hinnoittelua
Lux Like Kouvola valaisee Kuusankoskitalon julkisivut ja lasisen ulkonäyttämön
”Muut lomauttavat, me palkkaamme lisää”
Kotkassa vilisee poliiseja tänään
Coca-Cola Joulurekka vierailee kiertuehistorian toisen kerran Kotkassa
Lätkää kahdellakympillä kuussa
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Mielipide: Väärä tieto johti kohuun Hämeenlinnassa
Lokakuun lopulla uutisoitiin tapauksesta, jossa Hämeenlinnan kaupunki määrättiin maksamaan korvauksia alakouluoppilaan uskonnollisesta syrjinnästä. Uutisointia on seurannut maanlaajuinen kohu, jossa eduskuntaa myöten on kauhisteltu kristillisten perinteiden häviämistä, jonka myötä totuus tapauksen takana on kadonnut uskonnollisen pelonlietsonnan taakse.
Mitä Hämeenlinnassa todellisuudessa tapahtui?
Hämeenlinnan tapauksessa alakoululaisia oli viety tunnetun gospel-laulaja Pekka Simojoen konserttiin ilman, että vanhempia oltiin tiedotettu asiasta. Gospel-laulajan hengellinen konsertti on varsin yksiselitteisesti uskonnollinen tilaisuus, jonka myötä on tapaus varsin selvä: kouluilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää vaihtoehtoista ohjelmaa uskonnollisille tilaisuuksille, mitä Hämeenlinnassa ei tehty. Päinvastoin, konserttia oli mainostettu kaikille sopivana, ja sen todellinen luonne paljastui vasta jälkikäteen, jonka myötä vanhemmilla ei ollut mahdollisuutta päättää lastensa osallistumisesta tilaisuuteen. Sekä Hämeenlinnan kaupunki, että konsertissa esiintynyt Pekka Simojoki ovat myöntäneet että tapauksessa on toimittu väärin.
Ongelmana tapauksessa oli siis nimenomaan tiedotuksen puute, ei esiintyjä tai konsertin sisältö. Kouluissa siis saa edelleen järjestää uskonnollisia tilaisuuksia, kunhan tarvittavasta tiedotuksesta ja vaihtoehtoisesta ohjelmasta pidetään huolta.
Mikä sitten tekee tilaisuudesta uskonnolisen? Eduskunnan perustuslakivaliokunta on linjannut, että hengelliset laulut tai tilaisuuden järjestäminen kirkossa eivät automaattisesti tee tilaisuudesta uskonnollista. Tosin sanoen, esimerkiksi kevätjuhlan Suvivirsi ei ainakaan toistaiseksi ole häviämässä mihinkään.
Koko kohussa on loppupeleissä kyse väärästä tiedosta yhdistettynä tunteita herättävään aiheeseen, eli uskontoon. Juuri tästä syystä vastaaviin tapauksiin puuttuminen on elintärkeää uskonnonvapauden toteutumisen kannalta. Turhan kohun lietsominen sen sijaan ei auta ketään.
Eero Kivistö
Jumalaton pakana
Kotka
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.