”On sympaattista tehdä perheenä”
Mielipide: Omalääkärimalli olisi ollut hallitukselle liian helppo ratkaisu
Miten korjata, mitä ja miksi ylläpitää
Poliisi on ottanut kiinni koulu-uhkauksesta epäillyn henkilön Kouvolassa
Mielipide: Kulttuuriala on arvonsa ansainnut
Renkaan savu täyttää Kotkan Kantasataman
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
-Odotamme restaurointiseminaarin yleisömääräksi vähintään sataa henkilöä, kertoo opettaja Jari-Pekka Muotio. Vierellä tapahtuman järjestelytiimiin kuuluva artenomiopiskelija Sini Vasko.
Kuva: Teija Piipari
Miten korjata, mitä ja miksi ylläpitää
Restaurointiseminaarissa Kouvolassa keskustellaan eilisen aarteista.
Teija Piipari
Jari-Pekka Muotio ja Sini Vasko tarttuvat rivakoin mutta varovaisin ottein vanhaan koristeiseen puuoveen ja siirtävät sitä valokuvausta varten vähän keskemmälle Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) Kouvolan kampuksen Paja-rakennuksen alakerran restaurointialan työpajassa.
Entisen Harjun asemarakennuksen väliovi on artenomiopiskelijan opinnäytetyö. Ympärillä lukuisa määrä huonekaluja nojatuolista pinnatuoliin ja pikkupöytiin on joko odottamassa kunnostusta tai on opiskelijoilla jo työn alla.
Jari-Pekka Muotio on Xamkin restauroinnin koulutusvastaava, Sini Vasko kolmannen vuoden artenomiopiskelija. Kaksikko on osa sitä ryhmää, joka järjestää Eilisen aarteet -restaurointiseminaarin Kouvolassa helmikuussa. Seminaari kokoaa yhteen viranomaiset, restaurointialan ammattilaiset ja opiskelijat sekä vanhojen rakennusten ystävät Kaakkois-Suomen alueelta.
– Idea tapahtumasta lähti opiskelijoilta, ja yli vuoden ajan tätä on tehty, kertoo Muotio. – Aluksi oli ajatus järjestää ihan vain opiskelijalähtöinen tapahtuma luentoineen, mutta idea lähtikin kasvamaan. Haluttiin, että rinnalla voisi olla muutakin ja paikalle houkutella myös suurta yleisöä.
Alkusysäys tapahtumalle oli tuleva uusi rakentamislaki, joka astui voimaan tämän vuoden alussa.
– Mitkä vaikutukset sillä on vanhaan rakennuskantaan, sitä emme vielä tiedä mutta se tietysti meitä puhuttaa.
Muita seminaarissa esillä olevia aiheita ovat restauroinnin rakenneratkaisut ja materiaalit sekä mielenkiintoiset case-esimerkit Kymenlaakson alueella restauroiduista kohteista.
Asiantuntijapuheenvuoroissa ääneen pääsevät muun muassa perinnemestari Hannu Rinne, Lars-Erik Mattila Arkkitehtitoimisto Aina:sta ja Kouvolan kaupungin rakennusvalvontapäällikkö Risto Mikkola. Messupöydissä alan yritykset ja yhdistykset esittelevät toimintaansa, tuotteitaan ja palveluitaan.
– Opiskelijoiden näkökulmasta seminaari antaa tilaisuuden tavata alan ammattilaisia. Samalla haemme näkyvyyttä artenomin koulutukselle Kouvolassa, Sini Vasko toteaa.
Kouvolan koulutus on Suomen ainoa amk-tasoinen artenomikoulutus. Nelivuotisessa koulutuksessa keskitytään kulttuuriperinnön, eli erilaisten esineiden, huonekalujen ja sisätilojen, säilyttämiseen huomioimalla sekä historia että kohteen ominaispiirteet. Perinteisten työskentelytekniikoiden opettelu on olennainen osa opintoja. Lisäksi opetellaan dokumentointia, joka on tärkeä osa restaurointiprosessia.
Joensuusta lähtöisin oleva Vasko on aiemmalta koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti Jyväskylän yliopistosta. Tutkintonimike on kulttuurin tutkija.
– Tutkin aikaisemmin aineettomia esineitä, mutta olen ollut aina kiinnostunut myös fyysisestä kulttuuriperinnöstä, nähtävissä olevista sekä ja käsin kosketeltavista rakennuksista ja esineistä.
Sini Vasko muistuttaa, että on erittäin tärkeää pyrkiä säilyttämään fyysistä kulttuuriperintöä.
– Esimerkiksi Kouvolassa kasarmirakennukset ovat osa Suomen historiaa ja kaupungin maamerkki. Olisi sääli, jos ne rappeutuisivat pois käytöstä. Samoin se uhka, että suljettaisiin muun muassa Helsingin Seurasaari tai Kotkan Langinkoski, on hyvin huolestuttava. Olisi hyvä saada aikaan keskustelua vanhojen rakennusten säilyttämisestä ja ylläpitämisestä, että mitä se vaatii ja mitä etuja se tuo.
Valmistuttuaan Sini Vasko aikoo maisteriopintoihin Jyväskylän yliopistoon kulttuurin säilyttämisen koulutusohjelmaan.
– Kouvolan koulutus antaa hyvät valmiudet maisterintutkintoa varten, hän iloitsee.
Opettaja Jari-Pekka Muotio lisää, että Kouvolan koulutuksesta jatkaa moni opiskelija yliopistoon ja etenkin Jyväskylään.
– Olemme restaurointikoulutuksessa jo vuosia tehneet yhteistyötä Jyväskylän historian ja etnologian laitoksen kanssa.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun restaurointiseminaari Eilisen aarteet torstaina 6. helmikuuta kello 10–15.30 Kouvolatalossa. Tapahtuma on opiskelijoille ja opettajille ilmainen, yleisöllä on messualueelle vapaa pääsy, luennot ovat maksullisia.
Tapahtumayhteistyössä ovat mukana mm. Kouvolan kaupunki, Kymenlaakson museot, Verlan tehdasmuseo, Ely-keskus, Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö, Otsakorven Säätiö ja Etelä-Karjalan museo. Seminaari on osa 3.–9. helmikuuta vietettävää valtakunnallista Aalto-viikkoa.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.